Tuinhulp Amsterdam

      Uw betrouwbare tuinhulp in Amsterdam en omstreken

Winterklaar 

Uw tuin winter maken kan een behoorlijke klus zijn. Gelukkig kunnen wij dit voor u verzorgen. We halen het onkruid weg tussen de tegels en maken uw borders onkruid vrij. Natuurlijk kunnen wij ook het overtollig blad verwijderen uit uw tuin. Bladeren verwijderen uit u tuin is niet altijd nodig, sterker nog veel insecten leven onder de dode bladeren. Als de bladeren blijven liggen zullen ook de slakken u anderen tuinplanten met rust laten. Zij geven namelijk de voorkeur om dode bladeren te gebruiken als voedsel. Oud blad mag echter wel gewoon in borders en onder hagen blijven liggen. Deze bladeren zijn dan juist de beschermlaag in de winter voor de wortels.

Wij maken tuin winterklaar in de volgende regio's Amsterdam, Zaanstreek, Uithoorn, Hoofddorp, Amstelveen en Almere.

Gras maaien.

Bij het winterklaar maken van uw tuin maaien wij het gras en verwijderen hierbij wel de bladeren zo blijft er voldoende lucht en licht komen bij u gazon. Ook kan het voeden van u gazon noodzakelijk zijn voor dat de winter begint.  Zo zorgen wij ervoor dat uw gazon er in het voorjaar weer groen en gezond uitziet. Daarnaast zal het gras in de winter ook mooier blijven. Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, kalk strooien kan de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt er ook voor dat de wortels beter belucht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Kalk kan het beste in het najaar worden toegediend.

Het planten van bloembollen

Bloembollen, zoals narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen, mogen in het najaar gepland worden. Voordeel is dat de grond nog lekker los is. In het voorjaar kunt u gelijk genieten van kleur in de tuin. Wij geven onze voorkeur aan biologische bloembollen, kijk bijvoorbeeld eens op www.naturalbulbs.nl. Wij kunnen de bollen voor u aanschaffen natuurlijk staat het u vrij om de bollen zelf aan te schaffen, dan planten wij ze voor u in.

Kuipplanten beschermen

Niet iedere plant is goed weerbaar tegen de vrieskou:

Mediterrane en exotische planten overwinteren het beste door ze binnen in een schuur, garage of andere onverwarmde kamer te plaatsen.
Potplanten doen er goed aan om beschut dicht bij elkaar gezet te worden, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda.
U kunt planten ook beschermen door ze te bedekken met een laagje stro of andere bodembedekker aan de voet van de plant.
Wikkel isolatiemateriaal zoals een jute zak, vliesdoek of noppenfolie rondom de potten. Zo blijft de plantenkluit een stuk warmer en voorkomt u vorstschade aan de pot.
Er bestaan ook speciale plantenhoezen die uw planten helpen beschermen tegen vorst en strenge wind. Deze thermo-plantenhoezen zijn ideaal voor palmen, olijfbomen, vijgenbomen en andere kuipplanten.

Dit verzorgen wij voor u graag.


Snoeien

 Er zijn bijna het hele jaar rond wel planten die gesnoeid kunnen worden. Het hangt dan ook erg van de soort planten dat u heeft af of het nodig is om te snoeien tijdens het winterklaar maken van de tuin.

Planten en bomen die in de maanden september tot en met december gesnoeid kunnen worden zijn onder andere:

  • Fruitbomen;
  • Klimop: Hedera, blauwe regen, passiebloem etc. 
  • Klimrozen/stamrozen;
  • Hibiscus;
  • Plataan;
  • Laurier.

Wanneer u verder de winter in komt en de vorst zijn intrede doet, kunt u niet meer snoeien. Als u toch gaat snoeien terwijl het vriest, loopt de plant grote kans om beschadigd te raken. Dit komt doordat er tijdens het snoeien kleine wondjes ontstaan welke de plant kwetsbaar maken. Door vorst kan er op die plaatsen rot ontstaan.

Wacht uiteraard met snoeien tot de bloemen zijn uitgebloeid.  Verder is het goed om tijdens de herfst op te blijven letten op planten die het wellicht opgeven of nog extra aandacht nodig hebben. Het vele snoeien zorgt voor extra tuinafval, net als de vallende bladeren. 


Compost

Een compostbak of hoop zou naar onze mening in iedere tuin moeten staan. Er komt namelijk bij het onderhouden van uw tuin veel plantafval vrij. Dit kunnen wij natuurlijk voor u afvoeren. Maar nog veel mooier is om het materiaal te hergebruiken d.m.v. een composthoop. De regel is bij een compostbak dat u een laag bruin tuinafval, zoals klein gemaakte takjes, dode bladeren etc. toevoegt en  dan een laag groenafval zoals grasmaaisel of ongekookte groente en fruitresten uit uw keuken. Hierdoor produceert u in eigen tuin hoog volwaardige compost voor u planten en stimuleert u de biodiversiteit in uw tuin. Natuurlijk kunnen wij voor u een prachtige composthoop en/of bak creëren.